websikehealthcheck
websikehealthcheck

Pszichodráma

Időpontok 2023 ősz

Integrált önismereti nap fúziós családállítás és pszichodráma módszereivel
2023. szeptember 3. vasárnap
2023. október 8. vasárnap
2023. november 11. szombat
2023. december 3. vasárnap
********************

Pszichodráma

A pszichodráma olyan csoportos önismereti módszer, amely a belső lelki tartalmak, élmények, konfliktusok megjelenítésére törekszik.

Feltáró és tüneti jellegű terápiás módszer. Tudatosít, lehetővé teszi a verbális és preverbális szintekkel való egyidejű terápiás munkát.

A pszichodráma jóval több egy eszköznél, mellyel megfelelő terápiás indikációval segítjük a gyógyító munkát. Pl. munkahelyi, kapcsolati, magánéleti probléma vagy egy szomatikus elváltozás mélyebb felismerésében, megdolgozásában is képes segíteni.

Emellett, a pedagógia legkülönbözőbb területein hatékonyabbá képes tenni az oktatást.

Kézzelfoghatóvá, láthatóvá teszi a csoporttagok interakciót, mely kölcsönösen alakítja a közösen megélt történést.

Közelivé, személyessé válnak azok az élmények, melyekkel a résztvevők mind saját, mind környezetük problémáit, akár a LÉT nagy kérdéseit is képesek felismerni és megoldási stratégiát találni rá.

Ez utóbbi vezet a pszichodráma hatótényezőinek egyik összetevőjéhez a katarzishoz, mellyel a terápiás csoport tagjai ismételten találkozhatnak.

A pszichodráma elmélete az embert, a személyes külső és belső történéseket azzal a társas közeggel való kölcsönhatásban vizsgálja, melyben élünk. Sajátos törvényszerűségei vannak a szociális atomtól kezdve, a szerepelméleteken keresztül, a “közösségek rejtett hálózatán” át a transzcendensig.

Ez a módszer lehetővé teszi, hogy az egyéni és a társas folyamatokat jobban megértsük.

Olyan eszközöket ad, melyekkel nem csak az egyéni pszichopatológiákat tudjuk gyógyítani, de hatékonyabbá tudjuk tenni a társas helyzeteknek a működését.

A pszichodráma konfliktus orientált, élményt nyújtó terápiás forma. Lehet hosszú (150-250 óra) és rövid (1-2 napos) terápiás formaként is használni. 

A pszichodráma gyakorlata

A dramatikus megjelenítés során más emberekkel, más helyen, más időben, más szituációban ismétli meg a kliens, a pszichodráma terminológia szerint a protagonista, vagyis a főszereplő – azt a helyzetet, konfliktust, mely benne, illetve embertársával való viszonyában alakult ki.

A megismételt – a jelen pillanatban lejátszódó – találkozás képes az intrapszichikus (személyiségen belüli) és interperszonális (emberközti) konfliktusokat megváltoztatni – és elősegíteni a gyógyulási folyamatot.

Köszönet oktatóimnak és vizsgáztatóimnak: Daubner Eszternek, Kádas Noéminek, Kökény Veronikának, Daubner Bélának, Vikár Andrásnak és minden csoporttársamnak.

Visszajelzések

„A legutóbbi pszichodráma alkalmon megint „lehullt a lepel” 🙂
Volt egy régi elfojtott szituáció, (típus) amiben ott megakadtam, mert egyszerűen nem tudtam jól kezelni azt, akkor, amikor történt, ez rányomta a bélyegét a lelkemre, az életemre. Fogalmam sem volt előtte, hogyan és milyen megoldást lehetne erre. Az életemben folyamatosan ismétlődtek a hasonló helyzetek.
Persze megint az elejétől kezdve érződött, hogy mire készít fel a többiek játéka. Ahogy rám került a sor, és ezt megjelenítettük, mintha egy újabb lehetőséget kapnék arra, hogy most tisztázzam magam. Eszméletlenül felszabadító volt, teljesen kitisztította a fejemet (is). Rávilágított arra is, hogy rosszul láttam dolgokat, és ezek bőven hozzájárultak ehhez a helyzethez.
Hazafelé már rögtön beugrott 1994-ből egy kép. Akkor 5 éves voltam. Szinte ugyanaz volt minden. :)”
Békési Hajek Sára
************

“A Családállításra nagyon régóta járok rendszeresen, de pszichodrámában még nem volt részem.
Ahogy elkezdtük, azonnal kitisztult számomra, hogy milyen témát hozok be, ugyanis a résztvevők problémái valahogy mindig kapcsolódtak az enyémhez.
Utoljára kerültem sorra, de az addigi játékokban is oldódtam már, hiszen mindegyik szituáció, szerep ismerős volt az életemből.
Egy olyan problémát dolgoztunk meg, amit már régóta nem tudtam, hogy miért nem tudok áthidalni, illetve nem tudtam, hogy milyen módon közelítsem meg….
Hát itt azonnal adta magát az egész.
Tényleg hihetetlenül visszarepített a gyökeréig, és szó szerint éreztem, hogy áttörtünk egy falat, olyannyira, hogy már aznap elkezdett változni az életem, és az utána következő napokban is folyamatosan alakult minden, és jöttek a visszajelzések, hogy itt bizony nagyon is történt valami meghatározó.
Nagyon hálás vagyok, hogy részese lehettem és köszönöm a csoportnak és természetesen Zoltánnak, akinek a jelenléte számomra magában hordozza a tiszta szellemet és tudatosságot.”
Békési Hajek Sára
************

“Miért tartom nagyszerű módszernek a pszichodrámát?
Mert, ha van egy elakadásunk az életben, vagy egy konfliktusokkal terhelt kapcsolatunk, akkor a módszer által megjeleníthetővé válnak olyan mélyebb, tudatalatti tartalmak, amelyekre tudatos szinten nem látunk rá. A belső akadályok láthatóvá tételénél azonban nem áll meg a folyamat, mert egy jó vezető, mint például Daróczi Zoltán, végig viszi a megoldásig a folyamatot, hogy amit korábban nem tudtunk megtenni, azt most megtesszük, kimondjuk, ami által tapasztalatot szerzünk arról, hogy képesek vagyunk helyt állni az adott helyzetben, és ezzel az erővel, képességgel gazdagodva folytathatjuk életutunkat.
Csak annyit tudok mondani, hogy fantasztikus élmény… bátorság kell hozzá, de megéri!”
Hegedűs Beatrix
************

„Csak visszajelzésként szeretném elmesélni, hogy a pszichodráma oldás óta a második előadásomat fogom tartani most hétvégén, annyira hatásos volt!
(hangfürdős relaxáció volt a múlt héten, most pedig asztrológia lesz a téma)”
Békési Hajek Sára
************

Írjon nekünk üzenetet!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Időpont foglalás:

+36 30 963 1635